dijous, 20 de febrer del 2014

Temps de Barraques i Marges a Olesa de Montserrat

El Centre Muntanyenc i de Recerques d'Olesa de Monserrat presenta una mostra amb el títol "TEMPS DE BARRAQUES I MARGES", que es pot visitar a la casa de cultura.

 El grup de barracaires de Castellar havia estat convidat pels organitzadors d'aquesta mostra i s'ha desplaçat cap allà en el dia d'avui. La trobada ha consistit en una visita a l'exposició i, seguidament, una sortida de camp amb la intenció de visitar les barraques que es troben en aquell terme.

L’exposició és una mostra molt acurada de la gran varietat d’objectes que feia servir la pagesia (eines de treball, estris de cuina, etc.), així com una col·lecció de  la diferents pedres que es poden trobar en aquell sector.

També es podia observar la maqueta d’una barraca de “pedres i troncs d'olivera”, una tipologia molt particular d’Olesa de Montserrat. Es tracta d'una construcció que utilitza la pedra i els troncs d'olivera, amb una coberta de lloses planes i terra que li donen un aspecte de tenda de campanya canadenca. Om diria que aquesta tipologia és única a Catalunya. En Joan Soles, autor de l'exposició, ha comentat que en queden molt poques perquè, quan la fusta es podreix, el sostre de la barraca s'enfonsa.

En uns plafons es podia observar la descripció d'unes quantes de les barraques que es poden veure en diferents sectors del terme municipal. El mapa de l’exposició pretén contextualitzar les barraques i marges en l’època en que es van construir o utilitzar, així com relacionar les barraques amb els materials geològics de l’entorn, fotografies, esquemes de la planta de les barraques, etc.

Moltes gràcies, companys d'Olesa de Montserrat.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada