dimarts, 16 d’octubre del 2018

Una barraca plena d'espiritualitat

Dos arquetips de les deïtats gregues han visitat el racó de món on ha estat finalitzada la restauració de la barraca número 146 o d'en Simeó Caba.

La presència d’Hefest (Vulcà pel romans), el déu del treball fora de les mirades alienes, que tenia el seu taller sota l'Etna, ha posseït l'esperit dels pedrasequers en la seva acurada feina. Així com el déu elaborava preuades joies per a les seves mares adoptives, la barraca ha estat decorada amb les garlandes dels lliris al voltant del solitari caramell. Per altra banda, en un lloc destacat dels muntats de la porta li ha estat gravat el número que la identifica. Addicionalment, se li han pres les mides i d’altres dades que constaran en la seva fitxa, formant part del catàleg de les barraques de pedra seca que gestiona el grup.

En marxar Hefest, l'esperit dels aixecadors de pedres ha estat dominat per l'arquetip festiu i burleta de Dionís (Bacus pels romans), qui de molt petit i per si mateix va desvetllar els secrets del conreu de la vinya. No se'n pot trobar cap altre millor arquetip per a acompanyar les ànimes dels allà reunits, el treball dels quals ret un homenatge als hereus d'aquest déu, conreadors del miraculós fruit que produeix l'elixir que connecta amb la deïtat que el patrocina. Unes ampolles d'escumós han sigut les protagonistes d'un petit acte festiu, en commemoració de la memòria d'aquell a qui ha estat dedicada la barraca. Diumenge vinent, a migdia, tindrà lloc la inauguració oficial de la peça, com a part de les activitats de la Diada del Soci en el 65è aniversari de la fundació del Centre Excursionista de Castellar (S.E.A.C. en aquells dies).

És una anhel compartit que, l'eixerit caramell de la barraca, en lloc d'espantar les bruixes sigui capaç de convocar la presència de l'esperit de na Violant Carnera, na Jerònima Muntada i na Eulàlia Oliveres, aquelles dones properes, veïnes de Castellar, que van ser jutjades i condemnades l'any 1619, sota l'acusació de practicar activitats relacionades amb la bruixeria. Benvingudes siguin les seves ànimes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada