dimarts, 20 de setembre del 2016

Dins la barraca número 141, o d'en Pau Jonoll, ja no plou

Quan es dóna per finalitzada la restauració d’una barraca? En quin moment es pot dir: - Això s’ha acabat? Hi ha construccions que tenen una finalització més mancomunada, en les que es requereix una col·laboració constant fins a la seva finalització, quan calen més de quatre mans per a posar la tapadora al seu lloc, més cabassos per a pujar la terra i tants dalls com lliris es planten finalment. D’altres construccions, com la que ens ocupa, tenen una conclusió més difosa pel tipus de pedra emprat, per no haver lliris que plantar en un sostre pedregós, orfe de terra on arrelar. En aquest cas sempre hi ha un pedrasequer que posa l’última pedra, i és a llavors quan es diu – Apa nois!. Això ja està -, tot i que, estimat lector, encara podries anar-hi tu i afegir una pedra més a la pila; serà teu, doncs, el mèrit d’haver acabat la barraca. Ets convidat a fer-ho!

Si en Pau Jonoll aixequés el cap d’allà on el tingui reposat i ben pelat, estaria ben cofoi de la barraca que li ha estat dedicada pel grup d’aixecadors de pedres, tot i les dificultats amb les que s’han trobat. La llicorella és molt trencadissa i no presenta grans llosses consistents per a tancar amb un sostre baix, això ha obligat a anar apilant pedra més petita que, com a conseqüència, obliga a la forma final que té la barraca, com es pot veure a la imatge. Un pèl més alta i hauria sortit un campanar.

Com no podia ser d’una altra manera – i és una característica d’aquest grup -, ha faltat pedra que ha estat arreplegada dels voltants, en aquell treball col·laboratiu que fan aquests pedrasequers: uns cerquen la pedra i la traslladen, d’altres les van posant a sobre i un altre es preocupa de l’obra civil de l’entorn, arranjant carrers i viaranys d’accés amb molta meticulositat, traient la punteta de la llengua d’entre els llavis mentre treballa.

En el decurs de la propera jornada li serà gravat el número corresponent i es procedirà a la cerimònia d’inauguració, amb la intenció que assisteixin tots els membres absent en el dia d’avui. També li seran presses les mides, formes i coordenades, per a deixar constància a la seva fitxa en el catàleg barracaire d'aquesta jurisdicció.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada