dimarts, 20 de maig del 2014

Desfent la barraca dels còdols

Abans de començar les obres de restauració, d'un conclave de barracaires ha sortit la decisió de desmuntar tot el que està a punt per caure, de forma que es comenci a aixecar les pedres a partir d'una determinada alçada que es consideri consolidada.

Desmuntar és molt més fàcil que muntar, però s'ha d'anar amb compte de que no et caiguin a sobre dels peus les pedres que baixen rodolant, que ho fan amb contundència. Per altra banda, és qüestió d'anar classificant les pedres per mides i formes, amb la intenció de tenir-les disponibles a l'hora d'aixecar els murs i donar-li forma a la volta de tancament. Tanmateix calia ordenar els lliris que guarnien aquell precari sostre, molt nombrosos, que donaran per a proveir aquesta barraca i d'altres que llueixen una calvície poc estètica.

 El desfer l'estructura que amenaçava ruïna ha produït uns efectes col·laterals en la fauna que s'hi arrecerava allà. Han sortit dos formiguers d'espècies diferents de formigues, unes més grosses i altres més petites; una serp d'uns 30 centímetres de llarg i una aranya de la mida del dit polze, sense comptar les potes. És de suposar que trobaran altres forats on amagar-se.

Un veí, encuriosit i simpàtic, s'ha presentat allà per a veure que hi fèiem. Fins i tot ha ajudat a col·locar alguna pedra. Diu que de jove era molt forçut, que ara ja li ha baixat l'energia, però que encara és capaç de moure pedres d'una mida considerable, com ha fet en el tros on conrea verdures prop del riu. Ja el tornarem a veure més endavant, suposem.

L'hora d'esmorzar ha calmat els ànims i ha posat en comú la tropa, que estava un pèl dispersa. Un cop recuperades les forces escampades per aquell tros de món, s'ha reprès l'exercici d'aixecar pedres i col·locar-les allà on millor s'encabeixen, com un gran "tetris" lític.

Entre tot el pedruscall que hi havia per allà escampat, s'han trobat trossos d'una pedra de molí, que han estat rescatats per a la seva corresponent catalogació.

A primera vista, tot fa pensar que la barraca ha quedat pitjor que com es va trobar, però el procés de sanejament li donarà una estructura més sòlida i aguantarà un parell de segles més, com a mínim (ja ho veurem).      



1 comentari: