dimarts, 14 de maig del 2013

Descoberta de forns de calç, amagatalls i pinasses


 El dia d'avui ha estat variat, encara que el grup no ha tocat ni una pedra seca. Les aficions que els mouen són variades quant als elements que integren el patrimoni cultural del poble en el que resideixen.

Havien sentit que, prop de l'amagatall de la Furriola, es conserven les restes d'un antic forn de calç, actualment ocult per la boscúria que ha anat envaint la zona en la que es troba, el grup va decideix  procedir al seu rescat, quines tasques es limitaran a la neteja del bosc. Aquell forn era conegut i fins i tot algun dels membres del grup recorda haver passat per allà, quan era més jove, i haver-lo retratat en una diapositiva que ara no apareix per en lloc.

Aquestes tasques requeriran el concurs de la desbrossadora recentment adquirida, quina potència i agilitat farà que l'esforç sigui alleugerit. Cal proveir-se doncs de l'aparell i de la benzina que s'engoleix a canvi de la seva funció.

Mesurant
En arribar al lloc dels fets, el grup es distribueix ràpidament per a localitzar la ubicació d'aquella obra, que ràpidament és identificada i s'inicien les tasques de neteja. Per una banda un dels membres equipat amb la voraç màquina i per l'altra la resta de components, dall en mà, tallant a tort i dret tot el que es troba entre la pista d'accés a aquella zona i la riba del torrent, en la que es conserven les restes del forn.  A més a més de tot el bardissam que va ser extret d'allà, l'equip va arreplegar tota una deixalleria d'objectes singulars que no explicaven la seva presència en aquell apartat indret, com ara: una cisterna de vàter, restes de material elèctric, una llauna d'oli, plàstics, parts de mànegues de rec i envasos de iogurt. Tot aquest material va ser recollit per a portar-lo a la deixalleria.

Un cop net i polit l'indret, es van prendre les mides de la corda i de la fletxa de la part del forn que es conserva, amb la intenció de calcular el perímetre de la seva boca.

El grup
Quan va tocar l'hora de l'esmorzar, el grup es va desplaçar fina a l'amagatall de l Furriola, lloc que alguns dels membres no havien visitat mai. Aquell lloc disposa d'una sèrie de cavitats entre uns grans blocs de pedra, que van permetre amagar-se a persones que es trobaven en perill de ser capturats, un cop acabada la guerra civil espanyola. Igualment hi ha un vell mur per a retenir les aigües que baixen de la muntanya. Allà es van ubicar els entusiasmats membres de la colla, amb la intenció de recuperar les forces consumides en la seva tasca, tot xerrant i fent xerinola. En finalitzar es van trobar a faltar les catanies que sempre reparteix un dels membres de la colla, absent aquest dia per compromisos personals.   

Pinassa de 3,10 m. de perímetre
Alliberant una alzina
Per aquella zona en la que es troben s'han ubicat unes pinasses que val la pena visitar, aprofitant per a prendre les coordenades de la seva ubicació. Els membres del grup es van desplaçar pista amunt, tot prenent un corriol que, en pocs metres, els va deixar al peu de la primera, engalanada amb un llaç dels Agents Rurals que les atorga immunitat davant la neteja del bosc que es porta a terme actualment. Aquesta primera dóna un perímetre de 2,55 metres, a un metre d'alçada del terra. Una mica més amunt es localitza la segona que, superant la marca, ofereix una soca amb un perímetre de 3,10 metres, també a un metre d'alçada del terra. Davant la sospita de què hi haguessin més per la zona, es va fer una descoberta d'alguns dels membres de la colla per a intentar localitzar-les, però va ser en va perquè no es van trobar. Com deia un dels companys, els arbres no ens deixaven veure el bosc.
Pinassa de 2,55 m. de perímetre

 En el camí de retorn varen trobar espàrrecs, alguns ja crescuts, però d'altres aprofitables encara. Unes gotes de pluja donaven fe del canvi de temps anunciat, quan el grup va donar per acabada la jornada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada