Un pessebre |
El grup de la
pedra seca té vincles molt estrets amb el pessebirtes de la població, de fet
comparteixen membres que es dediquen tant a construir estructures en miniatura
de pedra simulada, com a la més feixuga, però no intensa, tasca d'apilar pedres
d'una mida més contundent.
Aprofitant
aquesta avinentesa, tota la colla va decidir trobar-se en un contuberni pedra -
gastronòmic per tal de posar en sincronia les seves idees i els seus projectes.
I què més oportú que una calçotada cultural, en la que es barregen les delícies
gastronòmiques del país amb unes bones converses en les que es posa de cap per
baix tot l'establishment, i s'arriba a conclusions inversemblant que donarien
resposta a tots el problemes de la societat actual, fins i tot a la qüestió
inevitable del dret a decidir i la independència.
En plena feina |
El calçot ha d'estar
ben cuit, ni cremat ni cru. La botifarra, sigui blanca o negre, sense qüestions
xenòfobes pel mig, ha de romandre sucosa, junt amb la cansalada que lubrica el
conducte de la deglució per a donar pas a les seques suaus que volen fugir del
joiós meteorisme (quina diversió d'allò més escatològica).
Els membres del
grup, immersos en la seva inveterada iconoclàstia i anarquia organitzativa,
s'han convocat a una hora concreta a la seu dels pessebristes, que disposen
d'unes instal·lacions que permeten muntar una bona fogata on cremar els calçots
i una llar de foc on cuinar la carn (no confondre amb la dels pecats capitals).
Aquesta combinació dóna uns resultats d'allò més confortables conjuntant el
gaudi de l'esperit i la gula, plaers mundans que, combinats, multipliquen els
seus efectes terapèutics de l'ànima.
Crema calçot! |
Per una banda,
uns preparen el foc exterior per a coure les cebes que encara no han arribat.
Uns altres encenen la llar de foc on es rostiran les botifarres multiracials i
la cansalada, vitualles que encara estan viatjant. Altres participants paren taula per a la cerimònia i compten les cadires
(cap cul sense seient) per tal de que les viandes trobin el seu lloc en accedir
al cerimoniós acte de fe en la litúrgia de la pedra seca al pessebre.
- On éreu? - Són
rebuts els que porten la teca.
- Home!! Havíem d'esperar
que obrissin per comprar tot el fato - S'excusen els que venen carregats de
borses plenes.
Un cop són cuits
els calçots i la carn, tota la tropa s'arrauleix al voltant de la taula
nupcial, envoltada per les meravelloses obres dels pessebristes locals que
atorguen un càlid ambient on es combina la creativitat manual amb la manual cordialitat
que proporciona el gaudi de la camaraderia dels pedrasebristes (toma neologisme!!)
que comparteixen àpat i entusiasme.
Gaudint |
Cal fer esment de
la salsa, la inqüestionable salsa de la Conxita, companya del Josep Llinares,
que ha donat un punt d'èxtasi, un toc poètic a la prosaica ceba cuita, que es
consumia com a suport per a traslladar tan deliciós elixir al paladar del
comensal. Moltes gràcies Conxita!
El final és
sempre el mateix: tots més contents i més amics que una estona abans; amb noves
confidències i noves aliances per als projectes que es troben en l'horitzó proper.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada