dimarts, 9 d’abril del 2013

Restauració de la barraca 124 o del Joan Barata

Estat de la troballa

Al Sot del Guix es concentra una bona quantitat de construccions de pedra seca que requereixen un cop de mà, per a continuar uns centenars d'anys més guarnint aquest paisatge tant estimat.

El grup ha centrat avui la seva atenció en la barraca número 124, altrament dita del Joan Barata, que es troba molt a prop de la recentment restaurada barraca número 137 o de la Vidalba.

Carregant estris i eines, els membres del grup s'han esmunyit entre les bardisses i matolls que  han fet seu aquell terreny. En arribar al punt on es troba la construcció objecte de les seves atencions, s'han distribuït estratègicament per a fer cadascú el que li venia en gana. Allà ja hi era el company barraquer Jordi Guillemot, de Sant Llorenç Savall, matiner empedreït, que té la emotiva idea d'immortalitzar els barracaires en una pel·lícula, quin gènere encara està per decidir: no se sap si serà còmica, dramàtica o de terror.
Treballs de restauració

La desbrossadora adquirida recentment s'ha posat en marxa per a trinxar tot el que feia nosa pel camí, això sí, omplint de soroll aquell espai reservat per al cant dels primaverals ocells a la recerca de parella per a niar. Calia obrir un camí que unís les dues barraques esmentades per tal de definir un circuït, per a fer més còmode la visita a les nombroses construccions que es troben en aquell privilegiat lloc.

Per altra banda, s'ha procedit a la selecció de pedres de les parts caigudes de la barraca a restaurar, la neteja del seu interior i, immediatament, a l'inici de la reconstrucció de la seva estructura, amb la limitació que dóna el reduït espai de l'interior d'aquesta peça. Una doble llinda li dóna un aire neoclàssic, com de barraca irreverent de disseny eclèctic entre refugi de vinya i confessionari.

Així ha quedat avui

A tres quarts de deu s'ha procedit a la cerimònia de l'esmorzar, en la que els obrers han combregat amb entrepans, cerveses i diverses llaminadures, que aporten l'energia necessària per al reconstituent esport d'aixecar pedres. Després d'una intensa jornada, s'ha donar per conclòs el treball d'avui, tot encaminant el que es durà a terme el proper dimarts per a deixar conclosa l'obra.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada