dimarts, 15 d’octubre del 2024

Fita aconseguida

Algú en tenia, de dubtes? Doncs la cúpula ha aguantat!

Tot i que estèticament al cronista no li agrada la imatge d'aquesta barraca. Dóna la sensació que li falta clepsa, tot i que encara s’ha d'amuntegar terra a sobre i plantar els inevitables lliris.

L’interior, mirada la imatge adjunta des d'una certa llunyania i un cop treta la cintra, ofereix la sensació d'un assecador de pernils. Però res més lluny que això: són les pedres encaixades en vertical que distribueixen la força cap els murs laterals. Així es fan els arcs de mig punt però amb pedres més regulars.

Ara teniu el repte de trobar quina és la pedra clau de la volta.

dimarts, 8 d’octubre del 2024

Jornada festiva

En el decurs d'aquesta jornada, els pedrasequers han modificat la litúrgia de la seva activitat: en lloc d'aixecar pedres, han fet el gormanda i l'aixecament de botifarres de colors oposats, cansalada i d'altres viandes, amb l'afegitó del sempre present aixecament de vidre carregat de vi, els cafès finals amb gotes de tota mena, amanides amb us deliciosos carquinyolis ha estat la seva feixuga feina.

Les converses creuades anaven aixecant el to a mida que baixava el nivell de les ampolles, però sempre amb bon humor i camaraderia. No tot s’ha de limitar a la fredor i duresa de les pedres. L’escalf d’un bon esmorzar compartit no té comparació amb cap altra activitat. Era la celebració de l’aniversari del Rusi, que en feia 84 anys. Moltes felicitats, company!

dimarts, 1 d’octubre del 2024

Fusta efímera a la barraca 68

La necessitat esmola l'enginy. El millor per a construir una volta amb arc de mig punt, emulant el Romànic, és posar-li com a suport una cintra de fusta, sobre la que s'aniran col·locant les pedres. El truc està en posar els rocs bé, de forma que, en retirar la cintra, no caigui tota la cúpula a terra. El cronista, que li té molta estima al seu físic, no es prestarà voluntari per a enretirar aquesta estructura.

Mentre els tècnics instal·laven l'artefacte, la resta del grup s’ha dedicat a la cacera de pedres, ja que no n’hi hauran de suficients amb les que tenen per allà escampades. Se suposa que en trobaran de més planes, altrament la volta feta amb còdols pot ser un pèl complicat de bastir, encara que seria espectacular i digna d'optar al premi Guinness.