dimarts, 28 de maig del 2013

Reparació de la font de l'Avellaner

 Les fonts es malmeten i deixen de rajar l'aigua que s'espera que brolli del seu broc. Algunes perquè la sequera ha buidat la deu que l'alimentava, altes per accidents o bretolades.

En obres ...
La font de l'Avellaner, prop de les basses del Barceló i a tocar de la font del Carner, és realment una obra que recull l'aigua d'un lloc i la trasllada a un altre, salvant un desnivell per tal de què l'aigua es pugui recollir veient-la saltar i no de terra entollada. La força del líquid element havia fet que aquest es perdés, vesant-lo directament al riu Ripoll per sobre del camí que transita per aquelles contrades, motiu pel qual el brollador s'havia quedat ensenyant el seu rodó forat, com badant, i sense donar el que s'esperava d'ell.

Font restaurada
El grup de pedra seca es transforma ràpidament en brigada d'obres civils i, tot equipat d'estris i material, es trasllada al lloc dels fets per a posar-hi ordre. La primera tasca és la de netejar tot l'entorn de pedres i troncs que barren el pas a la canalització, tot seguit es fa una rasa que segueix el camí pel que interessa que passi l'aigua, eliminant la mànega anterior que, soterrada, passava d'una banda a l'altra del camí. Després de discutir una estona sobre la millor solució, es decideix fer l'esmorzar per a posar-hi pau i, ja tots contents, es reprenen les tasques de reconstrucció utilitzant una nova canonada de més calibre, per tal d'evitar la seva obstrucció. El material utilitzat, altament tecnificat, permet posar una massa de ciment especial directament en contacte amb l'aigua, sense que es perdi el seu efecte. Fins i tot es pot afegir un pèl d'àcid cítric (de qualitat alimentaria) per a retardar el temps d'enduriment de la pasterada.
La fot de Cal Barceló

La font va quedar brollant de nou, i un bon doll, però l'obra va quedar inacabada per manca de temps i per amenaça de pluja, encara que serà finida en la propera sessió.

Com a curiositat, van poder ser testimonis del miracle de veure brollar la font de Cal Barceló, fenomen inusual que té el seu origen en la gran quantitat d'aigua caiguda en les darreres pluges.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada