dimarts, 17 d’abril del 2012

Reconstrucció de la barraca Br013A o "de la costa d’en Jan"


Estat anterior
Creuant el riu Ripoll, per sobre d’una petit pont de fusta recentment restaurat, s’accedeix a un caminoi que mena cap a Castellar Vell. Al poc de començar la pujada de la costa d’en Jan, a ran de camí s’hi poden veure las resta de la barraca Br013A. Aquesta peça té unes dimensions considerables i unes pedres que requereixen aplicar més enginy que força. Les tasques de neteja fetes avui han deixat a la vista la dimensió de l’element, que ens farà dedicar-li més temps del que és habitual per a deixar-lo net i polit.

La seva fàbrica barreja elements de diferents procedències, com ara conglomerats, pedres fogueres, quars i unes peces que fan pensar que són procedents d’una erupció volcànica, però els més entesos en el tema diuen que el seu nom és cagaferro, o escòria de carbó i ferro, fet que les deixa totalment despullades de qualsevol element poètic. També hem trobat maons massissos molt antics incorporats als muntants de la porta d’accés.
Estat actual

Per tal de netejar l’interior de totes les pedres caigudes, es va muntar una enorme palanca quin punt de suport era sobre la paret de la barraca. Uns companys lligaven la pedra a extreure amb una cinta i els de fora feien anar l’enginy per a aixecar-la i moure-la cap al seu destí. En aquesta barraca haurem de menester el ternal en la seva reconstrucció.

El proper dimarts hi ha celebració a Sant Llorenç Savall, motiu pel qual serà no hàbil en les tasques habituals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada